כדי לענות על השאלה הזאת בואו נכיר תחילה את סוגי הערבויות. ישנם ארבעה סוגי ערבויות עיקריים:
- פיקדון או שיק בנקאי
- שטר חוב
- ערבים
- וכאשר השוכר הוא חברה אז גם ערבות אישית וערבות אוטונומית – לא נפוץ בהשכרת דירה
פיקדון / שיק בנקאי
ההבדל בין פיקדון לבין שיק בנקאי מבחינת השוכר הוא לא גדול – בשני המקרים הכסף יורד מהעו”ש ולא ניתן לגעת בו. ולמרות זאת, אם כבר המשכיר דורש ערבות מהסוג הזה ונעניתם לדרישה שלו, אז עדיף לתת ערבות מסוג שיק בנקאי מהסיבה שלמשכיר יהיה פיתוי גדול יותר להשתמש בכסף מזומן לעומת שיק בנקאי שאותו הוא צריך להפקיד. הבטוחה הזאת היום די פופולרית ונהוג שהמשכיר מבקש חודש אחד של שיק בנקאי.
שטר חוב
הבטוחה ההוגנת ביותר היא שטר חוב – שטר חוב הוא מסמך שעליו חותמים השוכרים המאפשר למשכיר לממש אותו בהוצאה לפועל כאשר יש לו סיבה מוצדקת. סיבה מוצדקת יכולה להיות אי תשלום דמי השכירות או נזק שנוצר לדירה. במקרה כזה הוצאה לפועל מאפשרת למשכירים לממש את הסכום הנקוב בשטר החוב באופן די מהיר, אלא אם השוכר מתנגד ומצליח להוכיח שאין סיבה מוצדקת לשימוש בבטוחה זו.
הבטוחה הזאת הוגנת כי מצד אחד היא שומרת על המשכיר באופן די טוב, ומצד שני לא מחייבת את השוכר לשים כספים בצד.
מהי הערבות המקובלת בהשכרת דירה במקרה של שטר חוב? נהוג לדרוש סכום שהוא בין שלושה חודשי שכירות לבין שמונה חודשי שכירות. כלומר אם דמי השכירות שלכם בחודש הם 5,000 ש”ח – סכום לגיטימי של שטר החוב יהיה בין 15,000 ש”ח לבין 40,000 ש”ח. כמובן שזה תלוי במצב הדירה – ככל שהדירה יותר חדשה, המשכיר ייטה לדרוש סכום גבוה יותר
מה זה ערבים?
ערב הוא אדם שלוקח על עצמו את התחייבויות של השוכר במידה והשוכר לא יעמוד בהם. למשל אם השוכר לא שילם את דמי השכירות ולא יכול לשלם אותם, אז אפשר לתבוע את החוב שלו מהערבים.
משכירים נוהגים לדרוש שני ערבים ובדר”כ מבקשים שיהיו ערבים גם להתחייבויות לפי החוזה וגם לשטר חוב (ככל שיש).
לסיכום יש שלוש ערבויות מקובלות בהשכרת דירה: שטר חוב, ערבים ופיקדון, אולם לא נהוג לדרוש את שלושתם יחדיו. ההמלצה היא להימנע מלתת פיקדון / שיק בנקאי, אבל ככל שאתם שוכרים דירה באיזור יותר מבוקש, כוח המיקוח שלכם בעניין הזה יהיה חלש יותר.