מה זה קופת גמל וההבדל בינה לבין קופת גמל להשקעה | השוואה

תוכן עניינים

מה זה קופת גמל להשקעה

חיסכון נטו

קופת גמל רגילה וקופת גמל להשקעה הם שני מוצרי חיסכון פופולריים. קופת גמל להשקעה היא “שדרוג” של הקופה הרגילה, ולמעשה מתאימה את התנאים שלה למציאות של ימינו. 

לפניכם ההבדלים בין קופת גמל רגילה לקופת גמל להשקעה.

מה זה קופת גמל רגילה

קופת גמל רגילה דומה לחיסכון לפנסיה – מפקידים כל חודש סכום מסוים אשר מושקע בהתאם למסלול השקעה שבחרתם.

לכל חברה ולכל קופה יש מסלולי השקעה מגוונים, ועם זאת מסלולי ההשקעה דומים ובעלי אותם מאפיינים. מה שמבדיל מסלול אחד מהשני הוא רמת סיכון, וכך כל משקיע בוחר את רמת הסיכון המתאימה לו. כמובן שככל שרמת הסיכון היא נמוכה, כך התשואה צפויה להיות יותר נמוכה, ולהיפך. 

כללי המשיכה בקופות הגמל הרגילה: 

כספים שהופקדו עד לשנת 2008 הם כספים “הוניים”, כלומר כספים שניתנים למשיכה בפטור ממס מגיל 60 לשכירים, וכעבור 15 שנים במקרה של קופת גמל לעצמאי. 

כספים שהופקדו משנת 2008 ואילך, הם כספים קצבתיים, כלומר כספים שניתן למשוך בכל גיל בתשלום מס בגובה של 35%. אפשרות אחרת היא קבלת הכספים כקצבה חודשית, וזאת בתנאי שננייד את הכספים שהצטברו לביטוח מנהלים או לקרן פנסיה, כיוון שקופת גמל לא יודעת לשלם קצבה חודשית.

מה זה קופת גמל להשקעה

לעומת קופת גמל “רגילה”, קופת גמל להשקעה היא מוצר שיצא לשוק בשנים האחרונות – בשנת 2016. משרד האוצר הוא זה שיזם אותה כדי להציע אלטרנטיבות טובות יותר, ומדובר במכשיר חסכון פנסיוני מצוין ובעל יתרונות רבים.

הגלגול של הקופה

קופות גמל להשקעה, שיצאו לשוק בשנת 2016, הן תוצאה של הצרכים המשתנים של בני האדם במאה ה-21. בעבר, ההורים שלנו (או הסבא והסבתא) חסכו לנו כסף בקופות גמל שרק כעבור 15 שנות חסכון ניתן היה למשוך את הסכום בפטור ממס על הרווחים. הם עשו זאת כי כך היה נהוג – לחסוך לילדים ולנכדים עבור לימודים, קניית דירה, טיול לחו”ל וכדומה. בשנת 2008, כשההפקדות הפכו מהפקדות הוניות להפקדות קצבתיות, את הכספים ניתן היה למשוך רק בהגעה לגיל פרישה, ולא לאחר 15 שנים, אלא בתשלום מס גבוה על הסכום הכולל, מה שהיה חותך בכמעט חצי את הכספים שהצטברו. בשלב זה, חוסכים רבים הפסיקו עצרו את הוראות הקבע לקופות הגמל כיוון שזה לא שירת אותם יותר – לא הגיוני לחסוך לילד או לנכד לפנסיה. מכאן, נולדה קופת הגמל להשקעה, בשנת 2016.

כמה ניתן להפקיד לקופת גמל להשקעה?

קופות החסכון להשקעה מאפשרות חיסכון נזיל של עד 70,000 ₪ בשנה קלנדרית לאדם. ההגבלה לסכום זה נובעת מההתנגדות של הבנקים, שכמובן מציעים מסלולי חיסכון משלהם. כדי לא לגרום למשבר חמור – משרד האוצר הגיע איתם לאמצע. עם זאת, ההגבלה על הפקדה של 70,000 ₪ בשנה קלנדרית היא פר אדם ולא פר משפחה, וניתן לפתוח מספר קופות גמל כשכל קופה היא על שם אדם אחר במשפחה. בכך, ישנה אפשרות להפקיד 70,000 ₪ (במקסימום) כפול מספר קופות הגמל.

אז מהם היתרונות של קופת גמל להשקעה?

  1. שוק ההון – הסכום שמופקד בקופת הגמל מושקע בשוק ההון, ועל כן התשואה המתקבלת היא בהתאם למצב השוק וכמובן לרמת הסיכון שבחרתם.
  2. מיסים – במשיכה הכספים, הרווחים חייבים במס ריווחי הון, כמו בכל השקעה אחרת בשוק ההון. עם זאת, אם תחליטו למשוך את הכספים מגיל 60 כקצבה חודשית – הם יהיו פטורים ממס על הרווחים וגם ממס הכנסה, וכאן מדובר ביתרון משמעותי מאוד לקופה.
  3. גמישות מלאה – ניתן למשוך בכל שלב ללא קנס (אך עם תשלום מס על הרווח). ההחלטה האם למשוך את הכסף ולשלם עליו מס או לחכות איתו לפנסיה ולא לשלם מס היא החלטה משמעותית, כיוון שמדובר בסכום כסף לא קטן. היתרון הגדול הוא שאתם לא צריכים להחליט עכשיו כיצד למשוך את הכסף. כל מה שנשאר לכם הוא להמשיך להפקיד לקופה, וכשתזדקקו לכסף – לקבל החלטה.

קופת גמל רגילה לעומת קופת גמל להשקעה – ההבדלים

ישנם שני הבדלים מהותיים בין הקופות: הגבלת הפקדה ואפשרויות משיכה. קופת גמל להשקעה אמנם מגבילה את ההפקדה למקסימום של 70,000 ₪ בשנה קלנדרית לאדם, אך גמישה מאוד בכך שמאפשרת למשוך את הכספים בכל רגע נתון (עם תשלום מס על הרווח, אל ללא קנס) או כקצבה חודשית – ללא מס כלל. לאור כל אלה, ניתן לומר שקופת גמל להשקעה נחשבת לאטרקטיבית יותר עבור מרבית האנשים

ללמוד עוד

כיום, מרבית האנשים בוחרים לחסוך במסלולים שונים המוצעים על ידי חברות ביטוח ובתי השקעות, ופחות במסלולי החיסכון של הבנק. ידע זה כוח, ולדעת יותר על קופות גמל וקרן השתלמות, זה גם להרוויח יותר. אנו מזמינים אתכם לעמוד הקורסים.

Leave a Replay

הירשמו לניוזלטר שלנו: