מה זה טופס 101?
טופס 101 הוא טופס בהתאם לתקנה 2 של מס הכנסה, והוא טופס המכיל פרטים אישיים על העובד – מפרטים אודות השכלה, דרך שירות צבאי ומצב משפחתי, ומהווה מעין כרטיס עובד. הטופס הוא טופס של רשות המיסים וכל עובד מחויב למלא אותו ולהגישו למעסיק בשני מצבים:
- בראשית כל שנת עבודה
- וביום קבלתו לעבודה חדשה
למה הוא משמש?
מסמך 101 משמש את מחלקת הכספים בחלוקת המשכורות. על סמך הנתונים בטופס נקבעות נקודות הזיכוי שקובעות את גובה הטבות המס שנקבל. מילוי הטופס הוא חובה על פי חוק, אך מעבר לכך – מילוי נכון של הטופס, שמושקע בו זמן ומצורפים לו מסמכים תומכים, יכול לחסוך לעובד אלפי שקלים בשנה. בהמשך המאמר נלמד כיצד ממלאים את טופס 101 בצורה נכונה כדי לנצל את הטבות המס שיתכן ומגיעות לנו.
איך ממלאים טופס 101 - סעיף א'
בסעיף א’ ממלאים את הפרטים של המעביד, ולכן זה חלק שהמעסיק שלכם ימלא. תוכלו לדלג לסעיף הבא.
סעיף ב' – הפרטים שלכם
בסעיף ב’ ממלאים את פרטי העובד, כלומר הפרטים שלכם. את הפרטים תמלאו אתכם, ותצרפו מסמכים תומכים לפרטים שמילאתם, בהתאם לצורך: ת.ז כולל ספח, תעודת נישואין / גירושין אם אתם אינכם רווקים וכדומה. אם יש לכם ילדים, תוודאו שזה מעודכן בספח של תעודת הזהות. ילדים שווים הטבת מס!
סעיף ג' – פרטי הילדים
בסעיף ג’ תמלאו את הפרטים האישיים של ילדיכם שטרם מלאו להם 19 שנים. שימו לב, גם אם אתם גרושים וגם אם הילדים נמצאים רוב הזמן אצל בן / בת זוג, חלק זה יש למלא. שימו לב לסמן את ה-V בעמודה הנכונה. הבחירה תשפיע על נקודות הזיכוי ולכן חשוב לתת תשומת לב למילוי כדי שתקבלו את הטבת המס שמגיעה לכם.
סעיף ד' – סוג ההכנסה ותאריך תחילת ההעסקה
בחלק זה של המסמך נדרש העובד לפרט את סוג ההכנסה מהמעביד ואת תאריך תחילת ההעסקה שלו. סוג ההכנסה יכול להיות חודשי, שעתי ועוד.
סעיף ה' – יש לציין האם יש לכם הכנסות נוספות
בסעיף זה על העובד לציין האם יש לו הכנסות נוספות, ואם כן – יש לציין את סוג ההכנסה, ממש כמו בסעיף הקודם. שימו לב – חלק זה יש למלא רק אם ההכנסה הנוספת שלכם היא כשכירים, ולא כעצמאים. אם אתם מנהלים עסק מקביל, למשל כעוסק פטור, אין צורך למלא חלק זה.
סעיף ו' – פרטים אודות בן / בת הזוג
בחלק זה עליכם למלא פרטים על בן / בת הזוג שלכם: פרטים אישיים, תאריך לידה, תאריך עלייה לישראל אם רלוונטי, וכן לציין האם לבן / בת הזוג יש הכנסה ומה הסוג שלה. אם לבן / בת זוגכם אין הכנסה או שהוא / היא עיוור/ת / נכ/ה או מעל גיל פרישה, אתם זכאים לנקודת זיכוי נוספת. שימו לב – חלק זה יש למלא רק אם אתם נשואים!
סעיף ז' – שינויים שחלו במהלך השנה
בסעיף זה, אתם יכולים לעדכן את המעסיק בשינויים שחלו במצב המשפחתי או האישי שלכם במהלך השנה. לרוב, העדכון לא קורה כיוון שלא העובד ולא המעסיק מקפידים על מילוי הטופס כשחל עדכון, מה שגורם לכך שהעובד עלול להפסיד כסף. מכך, וכשלא בוצע עדכון – ניתן להבין שבמקרה כזה בסוף שנת המס העובד יהיה זכאי להחזר מס. אם חל שינוי במצבכם האישי או המשפחתי: סיום תואר, לידה, גירושין, שינוי במצב הרפואי של מי ממשפחתכם וכדומה – עדכנו את טופס 101!
סעיף ח' – נתונים נוספים
בחלק זה ימלא העובד את כל הנתונים הנוספים והסופיים בגין מצבו האישי, מצבו המשפחתי, מצבו הרפואי ועוד, על מנת לקבל הקלות בחישוב המס. לדוגמה, בסעיף קטן 3 נדרש למלא ולהצהיר: “אני תושב קבוע בישוב מזכה מתאריך… ואין לי מרכז חיים נוסף”. להצרה זו יש כמובן לצרף גם אישור על תושבות מאותו ישוב מוטב (באמצעות טופס 1312א).
סעיף ט' – דיווח על הכנסות נוספות
בסעיף זה עליכם למלא האם זוהי הכנסתכם היחידה או שיש לכם הכנסות נוספות. בסעיף קטן 3 יש לסמן במקרה בו הפקתם אישור תיאום מס מפקיד שומה ועל המעביד לנכות מס בהתאם לכך.
סעיף י' – הצהרה על הפרטים
בחלק האחרון של טופס 101, סעיף י’, עליכם להצהיר כי כל הפרטים שמסרתם הם נכונים וכי אתם מתחייבים להודיע למעסיק על כל שינוי שחל בהם ולעדכן את הטופס במהלך השנה במידת הצורך.
לסיכום: טופס 101 הוא הטופס החשוב שתמלאו במקום העבודה שלכם
עד כאן על מה זה ואיך ממלאים טופס 101. טופס 101 משמש כהצהרה שלכם כלפי מוסדות המדינה. מילוי רשלני או פזיז של הטופס עלול לגרוע מכם נקודות זיכוי, פטורים וזיכויים שבחישוב כללי יהיו שיווים לכם אלפי שקלים בשנה.
ללמוד עוד
קורס דיגיטלי חדש עלה לאוויר שבו תלמדו את כל מה שאתם צריכים לדעת על מס הכנסה – קורס מס הכנסה